30/05/2012

Η ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ ΘΕΤΕΙ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΥΓΙΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

με συμμετοχή των ίδιων των μαθητών πραγματοποιήθηκε η σχετική Ημερίδα στο Μαρκόπουλο

Στο πλαίσιο της σταθερής πεποίθησής του, ότι η επένδυση στη γνώση και στους νέους, αποτελεί την καλύτερη λύση στο σημερινό αδιέξοδο και μετά την άκρως επιτυχημένη ημερίδα του Φεβρουαρίου για το Διαδίκτυο και την Κοινωνική Δικτύωση, ο Δήμος Μαρκοπούλου, σε συνεργασία με το 1ο και 2ο Γυμνάσιο Μαρκοπούλου και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, διοργάνωσε στις 12 Μαΐου 2012, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου, την Ημερίδα για τη «Συνεργατική Μάθηση και Πρόληψη της Βίας και άλλων Ψυχοκοινωνικών Προβλημάτων στα Σχολεία», η οποία έτυχε θερμής ανταπόκρισης από γονείς, την εκπαιδευτική και επιστημονική κοινότητα.


Η μέθοδος της Συνεργατικής Μάθησης, η οποία εφαρμόζεται ήδη πιλοτικά σε σχολεία του Δήμου Μαρκοπούλου με αξιοθαύμαστα αποτελέσματα, καταφέρνει να προάγει τη συλλογικότητα, τη συντροφικότητα, τη συνεργασία, τη δημιουργικότητα, την επικοινωνία και το σχολείο ως κοινότητα, μέσω της ανάθεσης υπεύθυνων ρόλων συμμετοχής και δράσης σε κάθε μαθητή, στο πλαίσιο ολιγομελών ομάδων εργασίας και με έναν καθηγητή που αντί να τιμωρεί, επιβραβεύει την καλή προσπάθεια.


Η εναλλακτική αυτή παιδαγωγική μέθοδος, αναπτύσσει ένα υγιές μαθησιακό και κοινωνικό σχολικό περιβάλλον, ταυτόχρονα αποδοτικότερο και φιλικότερο, όπως πιστοποιούν στις παρουσιάσεις, που ετοίμασαν οι ίδιοι οι μαθητές των τάξεων του 1ου και 2ου Γυμνασίου Δήμου Μαρκοπούλου, όπου εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία το Πρόγραμμα και προβλήθηκαν στην εκδήλωση.


Ο κάθε μαθητής λειτουργεί πλέον σε συνεργασία και αλληλεπίδραση με τους συμμαθητές του, ενσωματώνεται σε ένα λειτουργικό και ουσιαστικό σχολικό περιβάλλον ενεργής συμμετοχής. Η συμμετοχή, η ενσωμάτωση και η αποδοχή είναι τα κλειδιά, ενάντια στη βία και τα άλλα ψυχοκοινωνικά προβλήματα, που παρατηρούνται στο σχολικό περιβάλλον, ανάφεραν μεταξύ άλλων οι ομιλητές της Ημερίδας.

Ο Δήμος Μαρκοπούλου θέλει να ευχαριστήσει ιδιαίτερα την κα Μίκα Χαρίτου-Φατούρου, Υπεύθυνη του Προγράμματος «Σχολεία Συνεργατικής Μάθησης και Πρόληψης» και Ομότιμη Καθηγήτρια Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπως και όλους τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς, μαθητές και επιστημονικό προσωπικό, για την αμέριστη συμπαράσταση τους, στην επιτυχία της Ημερίδας και του πιλοτικού Προγράμματος στην πόλη μας. Η θερμή ανταπόκριση της εκπαιδευτικής κοινότητας, αποτελεί δέσμευσή μας, τόσο για τη διεύρυνση της εφαρμογής του, όσο και τη διοργάνωση αντίστοιχων εκδηλώσεων στο μέλλον.