21/04/2016

Έναρξη Προγράμματος εναλλακτικής διαχείρισης χρησιμοποιημένων Μαγειρικών Ελαίων, στον Δήμο Μαρκοπούλου!




Αγαπητοί Συμπολίτες,

Ο Δήμος Μαρκοπούλου σας ενημερώνει, ότι στο πλαίσιο των ενεργειών του, με στόχο την προστασία του Περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της Ποιότητας Ζωής των πολιτών, προωθεί Πρόγραμμα για την εναλλακτική διαχείριση, χρησιμοποιημένων Μαγειρικών Ελαίων!

Στις 24 Μαρτίου 2016, υπογράφηκε σχετική Σύμβαση μεταξύ του Δήμου Μαρκοπούλου και της εταιρίας REVIVE A.E., με την οποία συμφωνήθηκε η διαδικασία και τα βήματα για την εναλλακτική διαχείριση, οικιακών χρησιμοποιημένων Μαγειρικών Ελαίων.

Ειδικότερα, ο Δήμος ανέλαβε την υποχρέωση φιλοξενίας, σε δημοτικούς ή άλλους χώρους, των δεξαμενών συλλογής που θα του προμηθεύσει η εταιρία REVIVE. Στις δεξαμενές αυτές, θα εναποτίθενται αποκλειστικά και μόνο, τα χρησιμοποιημένα Μαγειρικά Έλαια, τα οποία θα συλλέγει η εταιρία REVIVE και θα τα προωθεί προς αξιοποίηση και ανακύκλωση, σε αδειοδοτημένη εταιρία παραγωγής βιοντίζελ.

Ήδη, στον εξωτερικό χώρο του Δημαρχείου Μαρκοπούλου, τοποθετήθηκε η πρώτη Δεξαμενή, για την συλλογή των τηγανελαίων. Εκεί μπορούν να προσέρχονται οι πολίτες και να αδειάζουν, με προσοχή, τα δικά τους δοχεία (π.χ. πλαστικά, γυάλινα), όπου θα έχουν συλλέξει τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά λάδια από τις κατοικίες τους.


Ποια λάδια ανακυκλώνω;

Οποιοδήποτε λάδι χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας για το μαγείρεμα και το τηγάνισμα. Δηλαδή σπορέλαια (ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, βαμβακέλαιο, φοινικέλαιο), ελαιόλαδο, πυρηνέλαιο κτλ.

Περιβαλλοντικά Οφέλη από την Ανακύκλωση.

Επιλύονται τα μεγάλα προβλήματα που ως υγρά απόβλητα, τα λάδια αυτά δημιουργούν, όπως η σταδιακή συσσώρευση στις σωληνώσεις αποχετεύσεων, με αποτέλεσμα το φράξιμό τους και η ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα.

Τα χρησιμοποιημένα τηγανέλαια είναι μια εναλλακτική πρώτη ύλη για την παραγωγή βιοντίζελ, το οποίο βιοαποδομείται, δεν είναι τοξικό, έχει σχεδόν μηδενική περιεκτικότητα σε θείο, αυξημένη λιπαντικότητα, μειωμένη εκπομπή αιθάλης και μειωμένη εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, με συνέπεια την άμβλυνση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Ανακυκλώνουμε, χρησιμοποιώντας την καταλληλότερη μέθοδο, που είναι η διαλογή στην πηγή.

Εξοικονομούμε φυσικούς πόρους.

Συμβάλουμε στην πράσινη ανάπτυξη, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Μην ξεχνάτε: Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΩΝ.