15/05/2017

6ο ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΚΑΚΙΟΥ

Οι άνθρωποι δεν σταματούν να παίζουνε σκάκι επειδή γερνάνε. Γερνάνε επειδή σταματούν να παίζουν!

Το σκάκι έχει αποκτήσει τους σύγχρονους κανόνες του ήδη από τον 15ο αιώνα στην Ευρώπη. Από εκεί εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Στην Ευρώπη το είχαν φέρει οι Άραβες (μια παλιότερη παραλλαγή του) στους οποίους το έδωσαν οι Πέρσες. Μια παλιότερη παραλλαγή του που παιζόταν στο Μεσαίωνα ονομαζόταν ζατρίκιον. Παραλλαγές του παιχνιδιού παίζονταν στην αρχαιότητα σε πολλές χώρες και πολλές διεκδικούν την καταγωγή του.

Τον 20ό αιώνα (1924) ιδρύεται η Διεθνής Σκακιστική Ομοσπονδία. Με την εξέλιξη των υπολογιστών οι άνθρωποι δεν είναι οι μόνοι που μπορούν να παίξουν σκάκι. Οι μηχανές ήδη στα τέλη του αιώνα είναι πια υπολογίσιμοι αντίπαλοι ακόμα και για τους ισχυρότερους παίκτες.

Με το σκάκι αθλείσαι, διδάσκεσαι και ψυχαγωγείσαι, συμμετέχεις, ο ίδιος στη ζωή σου, δεν ενεργείς πλέον σπασμωδικά, δεν είσαι αναποφάσιστος, επαληθεύεις τα πάντα προκειμένου να κάνεις την… σωστή κίνηση! Το σκάκι είναι ευεργετικό στις μικρές ηλικίες για την εντόπιση και εξάλειψη ορισμένων αδυναμιών όπως: ατολμία, παθητικότητα, μη διεκδίκηση, μικρές φοβίες, μη έγκαιρη γνώση της αξίας τους η έλλειψη μικρής επιθετικότητας, απαραίτητης όμως για τη ζωή τους και ακίνδυνη, φυσικά, για τους γύρω τους.


Εκπαιδευτικοί και γονείς διαπίστωσαν σημαντική βελτίωση σε μαθήματα και συμπεριφορά, στα παιδιά που ασχολούνται αγωνιστικά με το σκάκι και συμφωνούν ότι είναι το μοναδικό άθλημα που είναι πολύ κοντά στα μαθήματά τους. Σχετική έρευνα μεταξύ παιδιών που ασχολήθηκαν και αυτών που δεν ασχολήθηκαν με το σκάκι έδειξε πως το ποσοστό παραβατικής συμπεριφοράς των πρώτων ήταν σχεδόν μηδενική σε σχέση με των δεύτερων!


Αυτός ο ισχυρός δεσμός του αθλήματος με τα παιδιά συνεχίζεται με την προκήρυξη του 6ου Σχολικού Πρωταθλήματος Σκακιού που διοργανώνεται από την "Ένωση Συλλόγων Γονέων" του Δ. Μαρκοπούλου και τον "Όμιλο Σκακιού Π. Ράφτη Μαρκ/λου" στις 27 και 28 Μάη 2017, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μαρκόπουλου (09:30'-14:30').


Δηλώστε Συμμετοχές έως τις 23/05/2017 στους: κο Ρουμελιώτη Δημ. (6944447127), κα Κουτσοκέρα Ιωάννα (6974103511), κα Μπιμπίκου Αμαλία (6989915599) και κο Κασίμη Νίκο (6977321164) και στα e-mails: rdrchess@yahoo.gr, osprmar@yahoo.com και enosi.goneon.marko.att@gmail.com

Διαβάστε την προκήρυξη του εσωτερικού Πρωταθλήματος που ακολουθεί ...


ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ
6ου ΠΑΝΣΧΟΛΙΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΣΚΑΚΙΟΥ

Πόρτο Ράφτη 01/05/2017

Διοργανωτές: 
Όμιλος Σκακιού Πόρτο Ράφτη-Μαρκόπουλου
Ένωση Συλλ. Γονέων του Δ. Μαρκ/λου Αττικής 

Αγωνιστικός Χώρος: 1ο Δημοτικό Σχολείο Μαρκοπούλου (οδ. Καραολή και Δημητρίου/Παπαβασιλείου/Τηλ. 22990-25234)

Ημερομηνία-Ώρα Διεξαγωγής: 
A) Σάββατο 27 Μαϊου 4 αγώνες με ώρα προσέλευσης 09:30΄π.μ.
B) Κυριακή 28 Μαϊου 2017 , 3 αγώνες με ώρα προσέλευσης 10:00΄π.μ.

Τρόπος Διεξαγωγής:
Οι μαθητές-τριες θα χωριστούν σε 3 Ομίλους:

1ος  όμιλος Α΄ + Β΄+ Γ΄ Τάξεις,  
2ος όμιλος Δ΄+ Ε΄+ ΣΤ΄ Τάξεις, 
3ος όμιλος Γυμνάσιο—Λύκειο. 
Σε περίπτωση εμφάνισης μαθητών Νηπιαγωγείου, τότε αυτά θα συμμετέχουν στην Α’ Τάξη του 1ου Ομίλου.

Δικαίωμα συμμετοχής:
Στο 6ο Πανσχολικό Πρωτάθλημα Σκακιού έχουν όλοι οι μαθητές και μαθήτριες που γνωρίζουν λίγο Σκάκι, ανεξάρτητα αν παρακολουθούν μαθήματα Σκακιού και ανεξάρτητα αν ανήκουν ή όχι στον ΄Ομιλο Σκακιού Πόρτο Ράφτη- Μαρκόπουλου.
Επίσης, το Πρωτάθλημα είναι ΑΝΟΙΚΤΟ και για μαθητές-τριες πέρα και γύρω της περιοχής Μαρκόπουλου-Πόρτο Ράφτη.

Σύστημα Διεξαγωγής:
Οι αγώνες θα διεξαχθούν με Ελβετικό σύστημα των 7 γύρων και η διάρκεια κάθε παρτίδας ορίζεται σε 20΄λεπτά. Στη συνέχεια, αν η παρτίδα δεν έχει τελειώσει, το αποτέλεσμα θα το κρίνει η Τεχνική Επιτροπή. Ένα επιπλέον πιόνι δεν δίνει τη νίκη, εκτός και αν αυτό προάγεται σε βασίλισσα. Ακολουθεί μικρό διάλειμμα για να γίνει η κλήρωση και παίζουμε τον 2ο γύρο.

Δηλώσεις συμμετοχής (μέχρι τις 23/05/2017):

Στα Σχολεία, 
στον Δημ. Ρουμελιώτη (e-mail: rdrchess@yahoo.gr, τηλ. 22990-74779)

στον Όμιλο Σκακιού (e-mail: osprmar@yahoo.com),

στην κα Γιάννα Κουτσοκέρα (e-mail: kchytiroglou@yahoo.gr,  τηλ. 6974-103.511)
στην κα Αμαλία Μπιμπίκου (e-mail: am.bibikou@gmail.com , τηλ. 6989915599)

στον κ. Νικ. Κασίμη (e-mail: prafti05@gmail.com ή στο τηλ. 6977321164),

Έπαθλα για τους νικητές:
Για κάθε Τάξη θα υπάρχουν 4 νικητές (1ος- 2ος- 3ος και το 1ο κορίτσι, με απονομή χρυσού, αργυρού, χάλκινου και χάλκινου αντίστοιχα). Αν ανάμεσα στους τρείς πρώτους υπάρχει κορίτσι, τότε πρώτο κορίτσι θα είναι άλλη μαθήτρια. Επίσης, θα υπάρχουν και ειδικά έπαθλα,  3 σκακιστικά βιβλία για τον 1ο νικητή κάθε ομίλου και αντίστοιχα σκακιστικά περιοδικά για πιθανές ισοβαθμίες στις πρώτες θέσεις. Ακόμα, όλοι οι μαθητές και μαθήτριες που θα λάβουν μέρος στους αγώνες - ανεξάρτητα της βαθμολογίας τους - θα λάβουν Αναμνηστικό Δίπλωμα Συμμετοχής.

Κριτήρια ισοβαθμίας:
Στην περίπτωση ισοβαθμίας 2, 3 ή και περισσότερων μαθητών-τριών στη ίδια θέση, τα κριτήρια θα είναι: α) Το μεταξύ τους αποτέλεσμα, β) Η βαθμολογική πρόοδος, γ) Νίκες με τα μαύρα.

Τα έπαθλα αθλοθετούν: Η Ένωση Συλλ. Γονέων του Δ. Μαρκ/λου, ο Όμιλος Σκακιού  και ο κος Δημ. Ρουμελιώτης (πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής). Η Τεχνική Επιτροπή απαρτίζεται από τους Κουτζά Άκη, Μάργα Αριστοτέλη, Ρουμελιώτη Δημήτρη, Χυτίρογλου Γιώργο και Μάργα Ελίνα.

http://enosisyllgonmark.blogspot.gr/2017/05/blog-post_8.html#more